torsdag 11. februar 2016

Ukesmeny uke 7

Det nærmer seg helg og det er på tide og tenke på neste ukes middager. Som vanlig blir det noe lett på mandag fordi jeg er seint hjemme fra jobb og gubbelure er borte. 2 fiskemiddager blir det også i tillegg til litt annet snacks.

Mandag: Sodd (rester i fryseren)
Tirsdag: Grov fiskeburger med salat og chilikesamdressing
Onsdag: Hverdagsgryte med svinekjøtt
Torsdag: Stekt sei med råkost og poteter
Fredag: Tacobiff med salat.
Lørdag: Biff med byggris og bernaisedressing (se oppskrift på bernaisedressing)
Søndag: Kyllinglår i leirgryte


Oppskrift på bernaisedressing

25 g (2 ss) matyoghurt
15 g (1 ss) majones
1 ss bernaisesessens eller
estragoneddik
1 ts tørket eller 1 ss
hakket frisk estragon
salt
pepper


Bon apetit! 

onsdag 10. februar 2016

Jeg elsker "asiabutikker" og spennende pakker i posten.

Inneholder reklame.

God formiddag alle! Onsdag og halvveis i uka. Jeg har gjort unna 1 trimøkt denne uka og i kveld blir det zumba og annen dans sammen med noen fantastiske damer. Herlig å røre på kroppen på en morsom måte.

I går var jeg ute på en liten runde. Jeg skulle treffe noen venninner på en ny restaurant på Heimdal (Trondheim). Jeg dro i litt god tid fordi jeg fant ut at jeg skulle legge turen innom en "asiabutikk" i samme slengen. Og jeg angrer IKKE! Du store min tid for et utvalg i frukt og grønt. Appelsinene var så ferske at det enda lå grønne blader fra appelsintrærne i kassene. Og så billig! Og så hadde de et fantastisk utvalg i bønner, linser, krydder og oljer. Man blir virkelig inspirert til å lage god mat når man går i en sånn butikk. Mange godsaker havna i vogna.

Fra butikken Euro Asia på Heimdal. 

Og så må jeg skryte av den nye restuaruanten på Heimdal. Grand Buffe heter den. Vi skulle ikke spise middag, men bestemte oss for å ta en liten dessert til kaffen. Mens vi ventet på den fikk vi et helt fat med oppskåren frukt. Nydelig og sunn "ventemat". Vi studerte menyen med tanke på en senere anledning, og der fant vi alt fra indisk til norsk mat. I tillegg har de både lunsj- og middagsbuffet med alt mulig godt. Og prisene var helt fine. 149 kr for lunsjbuffet inkl kaffe og dessert. Jeg skal helt klart ta med gubbelure dit og spise ved en passende anledning. 

Mmmm...... 

Men så over til dagens store spenningspakke. Denne har jeg ventet noen dager på og jeg gleder meg til å teste innholdet ut. For ei uke siden kom jeg over et firma som heter Naturbit. Det er et firma som har spesialisert seg på pakker med frokoster og mellommåltider. Man kan bestille en prøvepakke med forskjellige produkter eller pakker med bestemte produkter. Man kan også abonnere på månedlige pakker. De har granolaer, grøter, nøtteblandinger og barer. Jeg bestilte en prøvepakke med forskjellige produkter. Mens jeg sitter og skriver dette nå, spiser jeg en bar. Den smaker nydelig! Den er laget av dadler, kokosnøttflak, mandler, cashewnøtter og ristet byggflak. En bar inneholder 197 kcal. 
Perfekt å ha i veska når man er på farten! 

Disse produktene er geniale for folk i farta. Grøtboksene er laget slik at det bare er å fylle på varmt vann og røre rundt. 

Jeg tok kontakt med firmaet etter at jeg bestilte min egen pakke for å spørre om de ville sponse meg med en prøvepakke til premiering for februarutfordringa i Facebookgruppa mi "Sunnere-sammen" og det sa de ja til. Så nå er det en gjeng med ivrige damer som trimmer som bare det for å kunne være med i trekninga. 

Vil du finne ut mer om Naturbit og produktene deres? Da kan du lese mer her. 

Jeg elsker pakker i posten! 

Da gjenstår det bare for meg å ønske deg en fantastisk dag. Carpe diem. 






tirsdag 9. februar 2016

Et vaffeljern kan brukes til så mangt.

Hei alle flotte folk.
I går kom jeg over noe på nettet som jeg selvfølgelig måtte prøve. Det innbefatter 3 egg, 2 ss havremel, 1 raspa gulrot, finhakket paprika, finsnittet purre, 30 gram raspa ost lettere, pittelitt salt og en dæsj provencekrydder. Og et vaffeljern! Pisk sammen eggene og havremelet. Tilsett alt det andre og stek i vaffeljernet. Rett og slett. Denne oppskrifta gir 4 vafler og hver vaffel inneholder 110 kcal. 2 vafler sammen med litt kokt skinke og tomat/agurk er perfekt lunsjmat!!

Sammen med kokt skinke og litt salat/tomat/agurk er dette perfekt lunsjmat eller kveldskos.

Da jeg kom hjem fra jobb hadde jeg fått pakke fra Iherb. Det er lenge siden jeg har bestilt noe derfra nå, så det var artig å få pakke i posten. Innholdet i pakken var chiafrø, kokosblomstsukker og d-vitaminer. Pluss litt annet stæsj, prøvepakker og sånn. Du visste det kanskje ikke, men d-vitaminer er utrolig viktig å få i seg nok av, særlig om man er litt overvektig (som regel har overvektige personer for lite d-vitaminlager i kroppen). Man betaler frakt fra Iherb, men om man bestiller litt mer enn en ting, lønner det seg. Jeg sparte 60-70 kroner bare på chiafrøene. 

Big Tree Farms, Organic Coconut Palm Sugar, Blonde, 16 oz (454 g)
Jeg gleder meg til å teste kokosblomstsukkeret. Du kan lese mer om denne typen sukker for eksempel her. 

Og jammen meg ble det ikke tid til en liten luftetur før middag også. I strålende vær traska jeg oppover lia mot Vassfjellet. Det ble bare en kilometer opp i bakkene før jeg snudde, da tiden ikke strakk til. Nå er det middagstid. Og ja - det er feittirsdag, så i dag skal jeg spise saltkjøtt, grove pølser og kålrabistappe. Ha en fin dag hvor du nå enn måtte befinne deg. 


Strålende sol og påskestemning her i dag. 

mandag 8. februar 2016

Giveaway-tid!!! Folkets favoritter - Low FODMAP

Sponset innlegg

I forrige uke tok en hyggelig dame fra Frisk forlag kontakt med meg. Hun hadde sett oppskrifta på brødet mitt inne på ei facebookgruppe og lurte på om de kunne få publisere den i et nyhetsbrev som forlaget sender ut. Det sa jeg selvfølgelig ja til og som takk for det fikk jeg sponset den nye kokeboka fra forlaget. Den heter "Folkets favoritter". Denne boka kan nå bli din!

Boka er spesielt rettet for de som har sensitiv mage og som lever etter Low fodmap prinsippene. Jeg kan ikke så veldig mye om temaet, men du kan lese mer om irritert tarm/sensitiv mage og low fodmap her. 

Dette er beskrivelsen av boka:

Folkets Favoritter er en kokebok for deg med sensitiv mage. Den byr på alt fra barnevennlige retter med «skjulte grønnsaker» til helgemiddager og sjokoladefristelser. Nevnte vi Norges beste taco?

Boken er et samarbeid med 70 ulike bidragsytere. Mat- bloggere, hobbykokker og kjøkkenentusiaster har alle delt sine favorittoppskrifter. Du finner garantert noe som frister!
Alle oppskriftene er fri for eller har et svært lavt innhold av de kortkjedede karbohydratene som forkortes FODMAP og som kan irritere tarmen. Se hvor mange muligheter som finnes – finn ut hvordan lavFODMAP kan føre til begeistring heller enn begrensing.
Omslag til LavFODMAP: Folkets Favoritter
Hva må du gjøre for å være med i trekningen? Kommenter under innlegget og gjerne lik siden min "Sunnere-sammen" på Facebook. Jeg setter stor pris på om du deler innlegget.

Trekning på selveste morsdagen - 14. februar. 

Ukesmeny uke 6 og sjokolade til frokost.

Det ble plutselig ny uke igjen og jeg er litt seint ute med ukesmeny. Et lite pc-havari pluss full bursdagsfeiring i går er årsaken til det. Men her er den.

Normalt har vi fiskedag på tirsdag og torsdag, men til uka må jeg snu litt på det. På tirsdag er det jo "feittirsdag" og det må jo feires!

Har nok en gang tatt et dypdykk i fryseren og kjøkkenskap for å se hva jeg har og endte opp med denne menyen:

Mandag: Linsesuppe med pizzabrød.
Tirsdag: Grovpølse og røkt skinke med kålrabistappe
Onsdag: Røkt torsk med gulrotstuing og poteter
Torsdag: Kjøttboller med rotmos.
Fredag:Blomkål og brokkoli med ostesaus+skinkebiter
Lørdag:Sunn kebab
Søndag: Barbequemarinert kylling med salat, byggris og bernaisedressing

Forsøker meg på noen nye middagsretter denne uka. Det er linsesuppe og barbequemarinert kyllingfilet.

Linsesuppa har jeg hatt i dag. Den var supergod og mettende. Jeg er ikke glad i sellerirot, så det kutta jeg ut. Og så brukte jeg røkte skinkebiter i stedet for bacon.


Deilig og næringsrik linsesuppe. 

I dag spiste jeg rareste (og beste) jeg har forsøkt til frokost er chiapudding med sjokolade. Himmel og hav! Det var som å spise dessert klokka sju om morran. Fantastisk start på dagen. Oppskrifta er enkel: 1 beger yoplait vaniljeyoughurt, 0,5 dl ekstra lett melk, 2 ss chiafrø og ei strimle med 80 % mørk sjokolade som jeg smelta i vannbad og vispa inn i youghurt/melk. Sett alt i kjøleskapet over natta. Ta ut og morgenen og spis med bringebær oppå. Det smaker helt magisk! 

Det smelta i munnen! Konsistensen minner om sjokolademoussé. Anbefales!! 

I morgen kommer det et giveawayinnlegg på bloggen. Følg med - følg med! 

onsdag 3. februar 2016

Hvor mange kalorier trenger du egentlig?

For tiden teller jeg kalorier så det koster etter. Jeg har jo et langsiktig mål om at jeg skal ned til sammen 25 kg. Det er fristende å spise så lite som mulig, men den fella har jeg gått i før. Erfaringen har lært meg at for å gå ned i vekt på en sunn måte, må man faktisk spise nok. Og hvor mye er nok?

Da må man først se på det som heter basalforbrenning. (Hvileforbrenning) Basalforbrenninga er den forbrenninga som kroppen forbrenner for at alle vitale organer skal fungere som de skal. Det er det minimumet kroppen trenger i løpet av et døgn. Det er litt komplisert å finne ut akkurat hvor mye energi kroppen bruker til dette fordi det er en del faktorer som spiller inn, sånn som kjønn, alder, vekt og fettprosent. Generelt sett ligger basalforbrenningen på rundt 65-70 % av det totale energiforbruket ditt.

Denne tabellen viser gjennomsnittlig basalforbrenning for mennesker med høy fettprosent. Dvs at jeg som i dag veier 92 kg har en ca basalforbrenning i følge denne tabellen på drøyt 1400 kcal. (Vær obs på at denne tabellen ikke er en 100 % fasit!!!)

Dette betyr at for at kroppen min skal fungere uten at jeg gjør noen aktiviteter, trenger 1400 kcal pr døgn. Så fort jeg er i aktivitet forbrenner kroppen mer. Dette betyr igjen at jeg bør ikke spise under 1400 kcal pr dag for at kroppen skal fungere.

Hva skjer om man får for stort energiunderskudd da?
En studie har vist at om energiunderskuddet er for stort, skrues hvileforbrenningen ned med inntil 40 %. Kroppen går helt i sparebluss. Det som skjer da er at man slutter å gå ned i vekt og i verste fall legger på seg.

Om du vil lese mer inngående om dette, kan jeg anbefale denne siden.

Her finner du en ok kalkulator der du kan regne ut din hvileforbrenning

Konklusjonen min blir da som følger: Spis nok! Ikke forsøk å lure deg selv med å leve på minimumsnivå av kalorier. Du får et dårlig resultat og ødelegger mekanismen i kroppen din. Spis 4-5 gode måltider hver dag. Om du trener mye må du øke energiinntaket enda mer. Marit Bjørgen ligger på ca 5000 kcal om dagen! Om du ønsker å lese mer om hva jeg spiser kan du ta en titt her. 

Og du - husk at en kalori er ikke bare en kalori. Like viktig er det å tenke over hvor kaloriene kommer fra.

tirsdag 2. februar 2016

Fantastiske rotgrønnsaker og en artig mail fra Frisk forlag.

I dag våknet jeg til tonnevis med nysnø og allerede da skjønte jeg hva dagens trim blir. Mhm.. snømåking! Med frokost og kaffe innabords kledde jeg på meg, tredde musikk på øret og satte i gang. 35 minutter senere var jeg både god og svett og hadde nok forbrent frokosten for lenge siden!

Dagens trim! 

Da jeg kom inn hadde jeg fått en hyggelig mail fra ei dame som jobber i Frisk forlag.  Hun hadde kommet over brødoppskrifta mi og lurte på om de kunne få lov til å publisere den på nyhetsbrev til sine kunder. Selvfølgelig sa jeg ja til det. Og ikke nok med det - som takk får jeg et eksemplar av den nyeste kokeboka deres, Folkets favoritter. Det er ei kokebok for folk som sliter med sensitiv mage og spiser etter low fodmap prinsippet. Den boka blir giveaway på bloggen min så fort jeg får den i hus. Følg med - følg med!

Tirsdager er fiskedag her i huset. Vi er veldig glad i fiskekaker med forskjellig tilbehør. Og da selvfølgelig fiskekaker med minimum 80 % fisk. Ofte er det råkost og poteter, eller i wok. Men i dag forsøkte jeg noe nytt. Jeg fant diverse rotgrønnsaker og kuttet de i "pommes frites" staver, krydret dem og bakte dem i ovnen. Det ble utrolig godt, og til og med mannen i huset som er forsiktig med grønnsaker, pakka innpå. 

Grønnsakene jeg brukte var søtpotet, kålrot, pastinakk, gulbete og gulrot. Disse ble skrellet og delt i staver og puttet i en brødpose. Oppi brødposen hadde jeg 2 ss olivenolje, et par klyper maldonsalt, en dæsj hvitløkspulver, en dæsj provencekrydder og en dæsj sitronpepper. Så blandet jeg alt godt inni posen og hadde i ei stekeform (lurt å ha bakepapir under). Ovnen blei varma til 200 grader og grønnsakene ble bakt i ca 30 minutter. 


Bland grønnsaker, olje og krydder i en brødposer, så slipper dere søl.

Grønnsakene spres utover i ei stekeform (bakepapir under) og stek på 200 grader i 30 minutter.

Mens grønnsakene sto i ovnen stekte jeg fiskekaker i stekepanna. Jeg bruker rapskokos som stekefett. I tillegg lagde jeg sweet chili kesam dressing. Det er så enkelt og så godt og kan brukes til det meste. Du bruker 1/2 boks mager kesam og 2-3 ts sweet chili saus. Bland sammen og la stå og trekke noen minutter. 

Ser ikke dette bra godt ut?? Fiskekaker med rotgrønnsaker og mager sweet chili kesamdressing. Måltidet kommer på ca 400 kcal. (2 fiskekaker, 400 gram rotgrønnsaker og 2 ss mager sweet chili dressing)