søndag 2. mars 2014

Tonnys boller med sunn vri.

Fastelavnssøndag og Norges hele offisielle bolledag. Boller ble det i heimen her også.

På gruppa "Mat fra bunnen" på Facebook har ei dame som heter Tonny hatt stor suksess med sine ekstremt luftige boller. Masse folk har bakt bollene og skrytt hemningsløst over dem. Så med hennes oppskrift som utgangspunkt lagde jeg mine egne men jeg byttet ut noen sentrale ingredienser med sunnere varianter.

Oppskrifta er som følger: (40 små eller 24 store)

250 gram sukrinmelis
1 liter lettmelk
300 gram mager kesam
2 pk gjær
1 ts kardemomme
1 1/2 kg fibramel (jeg kjøpte mitt på Kiwi)
1 egg til pensling

Sukrinmelis og melk kokes opp og avkjøles. Når det nærmer seg fingervarmt, visp inn kesamen (den tåler varmebehandling dårlig). Bland fibra, gjær og kardemomme i en bakebolle. Hold litt igjen på melet sånn at du ikke risikerer at det blir for mye mel i forhold til væske. Når melkeblandinga er fingervarm tilsettes denne i melblandinga og alt sammen eltes godt. Hev på et lunt sted til dobbel størrelse.

Bak ut bollene og etterhev. Gjerne over varmt vann i oppvaskkummen. Pensle på egg etter heving. Stek på 250 grader i 7-10 minutter.


Pga fibramelet får bollene et grovt utseende. Fibramel er like finmalt som hvetemel, men er malt av hele hvetekornet, så det inneholder mye mer fiber enn hvetemel.


Bollene blei utrolig luftige og smakfulle. Jeg klarte ikke vente til de var lunka en gang før jeg måtte smake på en, så spent på resultatet var jeg.

Den virkelig store testen kom da gubbelure skulle smake på en. Han var meeeeget skeptisk fordi de ser så grove ut. Men den gikk ned på høykant. Hans første kommentar var: Vanlige boller er bedre, men disse her funker så absolutt. Så gikk det ei lita stund så kom neste kommentar: Kainn æ få en tell boille? Dæm va sykt go men æ ville ikke innrømme det i sta.

Så skulle bollene spises for alvor med alt som hører til. Jeg lagde to kremversjoner. Den ene besto av 1 boks fløte og 3 toppede ss tagetose. Den andre versjonen besto av 50/50 med førstnevnte krem og mager vaniljekesam. Oh! Krem/kesamblandinga var knallgod!! Og med friske bringebær til var det så nydelig godt at jeg skulle ønske det var plass til uante mengder!! Men folkens - disse metter så godt pga alt fiberet at en bolle holder i massevis. Så i morgen kan gubbelure få hjemmebakte boller med brunost med seg på jobb og spise med goood samvittighet.

For de spesielt kaloriinteresserte: Tonnys originale bolledeig inneholder 8393 kcal. Min versjon inneholder 5212 kcal. Så deler du kaloritallet på antall boller du baker ut og så finner du kaloriinnhold pr bolle.Vil man kutte ytterligere på kalorier kan man bruke skummet melk i stedet for lettmelk.


Ser ikke dette bra godt ut????

Ps... trekning på giveawayinnlegget mitt kommer i løpet av kvelden.
http://sunnere-sammen.blogspot.no/2014/02/giveaway-juhuuu-styrketrening-for-jenter.html

4 kommentarer:

  1. Hei! Så nydelig ut disse bollene. Fikk du til mange boller på deigen din du, og ca antall kcal på dine? Uten krem?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei du. Tregt svar, men hver bolle er 143 kcal uten fyll (om du lager 36 stk av deigen)

      Slett
  2. No er det vel slik at denne oppskrifta først vart funne i eit ukeblad. Og Tonny var den som publiserte denne oppskrifta på den gruppa, og dermed tok det heilt av med "Tonnys boller". Det er ikkje ho som har laga oppskrifta. Oppskrifta ligg og på Det søte liv, og der står det og at oppskrifta vart funne i eit ukeblad. http://www.detsoteliv.no/oppskrift/verdens-beste-boller

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei du. Det er mulig at det er sånn som du skriver, det vet jeg ingenting om. Hvordan det en er, så er det oppskrifta som Tonny publiserte som er utgangspunktet for min sunne vri :)

      Slett